ANASAYFA / TEDAVİLERİMİZ / PROTEZ / HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLER
Bazı ana dişlerin var olduğu, bazılarının da çekilmiş olduğu ancak sabit bir protezin yapılabileceği yeterli destek diş sayısının olmadığı durumlarda, takılıp çıkarılabilir bir protez olan "parsiyel protez"  ile restorasyon düşünülür.
Parsiyel protezler ya klasik akrilik protezler şeklinde olur veya iskelet protez diye isimlendirilen tek parça dökümden yapılır. Bunlar ana dişlere kroşe denilen tellerle  yada hassas tutucularla bağlanır.
Tel tutucuların göründüğünü ve estetik olmadığını düşünen hastalara "hassas bağlantılı" protezler yapılmaktadır ancak bu sistemler daha pahalıdır.
Son olarak ağızda var olan bir kaç doğal diş veya kök üzerine, diş hekiminin yapacağı bazı özel hazırlıkları takiben uygulanan "dişüstü protezleri" de vardır. Bu doğal diş veya kökler proteze tutuculuk ve stabilite sağlar. 
  
Bölümlü protezlerde destek dişlerden biri çekilirse ne olur?
-Yeniden protez yapılmasına  gerek olmadan, diş çekimi olan bölgelere rahatlıkla ek yapılabilir. Ancak çok sayıda ilave protezin uyumunu bozabileceği için yeniden yapılması sağlık açısından daha iyi olacaktır.

Hassas tutuculu protez nedir?
-Bu tip protezlerde tutuculuk, dişler üzerine gelen kroşeler denilen teller yerine destek dişlerin üzerine yapılan kuronlar ve tutucularla sağlanır. Halk arasında çıt çıtlı protezler olarak bilinen bu protezlerde hareketli kısım ağızdaki sabit protezlere özel tutucularla bağlanmaktadır. En önemli avantajaları hem estetik hem de daha tutucu olmalarıdır. Maliyetleri ise normal bölümlü protezlere oranla daha fazladır. 
  

Kroşeler dişleri çürütür mü?
-Kroşeler dişleri çürütmezler. Kroşelerin diş üzerinde oluşturdukları tutucu alanlar daha fazla gıda birikmesine neden olmaktadır. Yetersiz ağız hijyeni ile beraber özellikle bu alanlarda diş çürümeleri ve diş eti rahatsızlıkları oluşmaktadır. Bu alanların iyi temizlenmesiyle bu tür problemlerle karşılaşılmaz.

Hareketli bölümlü protezlerin bakımını nasıl yapacağım?
-Protezin olması ağız hijyenimize daha az dikkat edeceğimiz anlamına gelmemelidir. Aksine normal ağız bakımımızdan daha fazla özen göstermek gerekmektedir.
-Hareketli protezler her yemekten sonra mutlaka çıkartılmalı ve üzerindeki gıda artıkları su altında temizlenmeli ve ağız su ile çalkalanmalıdır.
-Gün sonunda sıvı temizleyici bir ajanla beraber fırça kullanarak temizlenmelidir. 
-Protez temizleyici özel efervesan tabletler günlük olarak kullanılmalıdır.
-Protezler kesinlikle çamaşır suyu gibi çözücü içeren sıvılar içine konmamalıdır bunlar protezin yapısını bozarak hem kırılganlığını arttırmakta hemde yüzeyini pürüzlendirerek daha fazla kirlenmesine neden olmaktadır.

Protezlerimi temizlemezsem ne olur?
-Ağız kokusu
-Protez altındaki dokularda tahriş ve mantar enfeksiyonlarının oluşumu
-Estetik problemler
-Mukozada yaralar ve enfeksiyonlar
-Dokulardaki tahrişe bağlı olarak protez uyumunda bozulmalar meydana gelebilir